De groeivertraging waar veel landen in de eurozone mee kampen, raakt Nederland maar heel beperkt. In december groeit de economie met 0,65 procent, vergeleken met een jaar eerder.
Dat voorspelt De Stand van Nederland, de barometer van de economie van Z24.nl.
Duitsland koerst af op een zwak slot van 2014 en met Frankrijk gaat het ook niet al te best. Belangrijke vraag is of Nederland wordt meegetrokken in deze groeivertraging. De meest recente schatting van de Stand van Nederland wijst daar niet op.
De verwachte economische groei in december is met 0,65 procent weliswaar een fractie lager dan de groei in november. Die wordt geraamd op 0,72 procent, vergeleken met een jaar eerder. Maar de raming voor de groei in november is opwaarts bijgesteld, want die was 0,56 procent.
Klein plusje voor Nederlandse economie
Per saldo lijkt de Nederlandse economie dus af te stevenen op een groei van iets minder dan 1 procent in het laatste kwartaal van 2014. Ter vergelijking: voor heel 2014 gaat het Centraal Planbureau uit van een groei van 0,75 procent. Volgend jaar moet de groei aantrekken tot 1,25 procent.
De Stand van Nederland voorspelt de groei van de economie in de komende maand. Ze baseert zich daarbij op 24 uitkomsten van factoren die een bewezen voorspellende waarde hebben voor de conjunctuur, zoals het elektriciteitsverbruik, de koopbereidheid van consumenten, de autoverkopen en de situatie op de uitzendmarkt.
De gegevens zijn deels afkomstig van bedrijven, zoals elektriciteitsbeheerder Tennet en het economisch bureau van ING, en deels van brancheorganisaties zoals de BOVAG en de ABU. Het model zelf is ontwikkeld door de vakgroep econometrie van de Vrije Universiteit, onder leiding van hoogleraar Siem Jan Koopman.
Ondernemers positief, uitzendmarkt groeit
Indicaties dat de prille groei in Nederland niet serieus vertraagt, komen onder meer van de inkoopmanagers in de industrie die door gepeild worden door Nevi. Die tonen bijvoorbeeld voor de maanden september en oktober weer een stijgende lijn.
Duidelijk positief blijven ook de cijfers voor de groei van het aantal uitzenduren, aldus branche-organisatie ABU. De groeipercentages liggen sinds augustus tussen de 8 en 10 procent op vierweeksbasis.
Voor consumenten is belangrijk dat het beeld op de huizenmarkt redelijk positief blijft. De voorzichtige plussen van huizenprijzen houden stand, volgens de cijfers van het Kadaster. Uit peilingen van ING blijkt ook dat de mening van consumenten over de huizenmarkt steeds minder negatief wordt.
Houdt Duitsland stand?
Toch blijven er ook onzekerheden. Uit peilingen van ING over de arbeidsmarkt en de economie blijkt bijvoorbeeld dat in het bijzonder het sentiment over de arbeidsmarkt iets negatiever is geworden in november. Afgezien van de uitzendmarkt, lijkt er dus nog niet sprake van brede verbetering op dit vlak.
Ook de cijfers voor het elektriciteitsverbruik van Tennet duiden per saldo nog op een relatief zwakke economische ontwikkeling.
Voor de nabije toekomst hangt veel af van de ontwikkeling in Duitsland. Kan de belangrijkste handelspartner van Nederland een positieve kentering teweeg brengen? Lichtpuntje is dat de peiling voor het zakelijke klimaat in Duitsland van onderzoeksinstituut Ifo voor november in ieder geval geen verdere daling liet zien.
Lees ook
Nieuwe dip Nederland? Economische cijfers lijken erger dan ze zijn
De Stand van Nederland: alles over de snelste barometer
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl